Blefaritis / Meibomitis (ooglidrandontsteking)

scroll naar beneden

Wat is blefaritis?

Als u blefaritis (of blepharitis) heeft, zijn de ooglidranden of de talgklieren van uw ooglid ontstoken. Deze ontsteking is chronisch. Dat betekent dat de klachten vaak blijvend zijn. Wel zijn de klachten hierbij vaak wisselend: soms heeft u minder last, soms meer last Er zijn twee soorten blefaritis, namelijk anterieure blefaritis en posterieure blefaritis. Bij anterieure blefaritis zijn uw ooglidranden ontstoken. Bij posterieure blefaritis (meibomitis) zijn de afvoergangen van de talgkliertjes (meibomkliertjes) ontstoken. Daardoor is er minder of juist meer talg. U kunt last hebben van 1 vorm of van beide vormen tegelijkertijd.

Oorzaken van blefaritis:

Blefaritis wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bacteriën maken een stofje aan dat ervoor zorgt dat de ooglidranden en talgkliertjes ontsteken. Waar de bacterie vandaan komt is niet bekend. Wel is bekend dat blefaritis vaker voorkomt bij mensen die een huidziekte hebben, zoals eczeem, acne en rosacea.

Symptomen van Blefaritis:
Blefaritis is een onschuldige oogziekte, maar u kunt wel vervelende klachten hebben zoals droge ogen. Andere klachten hangen af van de soort blefaritis die u heeft.

Symptomen van anterieure blefaritis (ooglidrand ontsteking):

⦁ huidschilfers en korstjes tussen uw wimpers
⦁ rode ooglidranden
⦁ geïrriteerde ooglidranden

Symptomen van posterieure blefaritis (meibomitis):
Posterieure blefaritis is niet altijd te zien aan de buitenkant van uw ooglid. Wel kunt u de volgende klachten ervaren:

⦁ jeukende ogen
⦁ tranende ogen
⦁ wazig zien
⦁ geïrriteerde ogen
⦁ branderige ogen

Door posterieure blefaritis wordt er steeds minder vet afgegeven aan de traanfilm (het laagje vocht in het oog). Deze ziekte heet Meibomiam Gland Dysfunction (MGD) of meibornitis.

Uitleg blefaritis

Hoe behandel ik blefaritis?

Gebruik iedere dag warme oogkompressen. Bij anterieure blefaritis (ontstoken oogleden) poetst u daarna de oogleden. Bij posterieure blefaritis (meibomitis) strijkt u de talgkliertjes leeg. Dit doet u 2 keer per dag. Blefaritis is een langdurige ontsteking. Zodra u de behandeling stopt kan deze terugkomen.

Stap 1: Het verwarmen van de oogleden
Verwarm een schone washand of zakdoek onder de warme kraan. Leg deze op uw dichte ogen. Als het washandje is afgekoeld, verwarm deze dan opnieuw. Doe dit gedurende 10 minuten. Zo smelt het talg in de talgkliertjes goed en worden korstjes zacht.

Stap 2: Massage van de oogleden
Na de warmte therapie is het  aangeraden om de oogleden te masseren. Hierbij wordt er druk op de oogleden uitgeoefend, naar het oog toe. Hierbij komt de inhoud uit de verstopte kliertjes vrij.

Stap 3: Reiniging van de oogleden

Posterieure blefaritis (Meibomitis): 
Bij ontstoken talgkliertjes, kunt u deze na het oogkompres voorzichtig leegstrijken. Neem een droog wattenstaafje. Masseer hiermee het ooglid van boven naar beneden, richting de ooglidrand. Druk zacht om de talgkliertjes leeg te strijken. De oogleden kunnen schoongemaakt worden met behulp van  een wattenschijfje of met speciale schoonmaakdoekjes. Het is belangrijk om de ooglidranden twee keer daags schoon te maken, aanbevolen is om dit ‘s ochtends en ‘s avonds te doen, om verergering te voorkomen. Doordat de ooglidranden schoongemaakt worden, worden de klieren vrijgemaakt en vermindert het risico op besmetting.

Anterieure blefaritis (ooglidrandontsteking):
Om de korstjes weg te halen kunt u op een wattenschijfje doordrenkt met afgekoeld gekookt water, 3 druppels baby olie toevoegen. Trek het ooglid wat van het oog weg, zodat u goed bij de ooglidrand komt. Poets de ooglidrand tussen de wimperharen. Werk van de ooghoek naar de neus toe. Herhaal tot alle korstjes weg zijn.

In geval van droge ogen, is het ook aanbevolen om kunsttranen te gebruiken.

Bij een ernstige vorm van ontsteking kunnen de oogharen ook nog na behandeld worden met een oogzalf.

Bronvermelding