Maculadegeneratie

scroll naar beneden

Wat is Maculadegeneratie?

Het is een oogaandoening waarbij er schade ontstaat aan de zogenaamde gele vlek (macula).Dit onderdeel van het netvlies zorgt er voor dat wij details kunnen zien.

Degeneratie wil zeggen dat er veranderingen optreden waardoor de normale functie wordt aangetast. De meest voorkomende vorm van maculadegeneratie is leestijdsgebonden –of ouderdoms-maculadegeneratie (LMD). Het is een multifactoriële aandoening van de gele vlek.

De droge vorm komt het meest voor en is een langzaam verlopend proces en niet te behandelen

De natte vorm kan in zeer korte tijd het centrale zien sterk doen verslechteren. Hierbij treedt ook vaak vervorming van het beeld op ( metamorfopsie). Naast leeftijd spelen erfelijke en omgevingsfactoren een rol bij LMD. Door een gezonde levensstijl wordt de kans op verslechtering verkleind.

Onderzoek naar Maculadegeneratie

Tijdens dit onderzoek wordt er gedruppeld met pupilverwijdende druppels. Houdt er rekening mee dat u mogelijk na het onderzoek enkele uren wazig ziet en dus niet mag auto rijden. Wij adviseren daarom iemand mee te nemen en een zonnebril te dragen.
Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten. Hier zijn kosten aan verbonden.

Er wordt bij het onderzoek het volgende uitgevoerd:
visus, mydriaticum, netvliesfoto, applanatie tonometrie, hoornvlies, voorste oogkamer, iris, ooglens, glasvocht, oogzenuw, macula, perifere netvlies, diagnose, rapport

Bent u verhinderd of heeft u niet tijdig uw afspraak geannuleerd (24 uur van tevoren), dan zijn wij genoodzaakt kosten in rekening te brengen.