Suikerziekte (Diabetes Mellitus):

scroll naar beneden

Achtergrond

Door suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen er beschadigingen ontstaan binnen in het oog. Zonder dat al direct het zicht wordt aangetast kunnen er toch afwijkingen aanwezig zijn in het netvlies. Men noemt dit diabetische retinopathie. Wanneer deze mogelijk schadelijke afwijkingen niet op tijd worden onderkend en behandeld, kan blindheid het gevolg zijn.

Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte waarbij er veranderingen optreden in de bloedvaten van het netvlies. Deze veranderingen kunnen zich voordoen in twee vormen.

Exsudatieve retinopathie
Waarbij de wand van de kleine bloedvaten is veranderd. Daardoor kan lekkage van vocht en bloed optreden.

Proliferatieve retinopathie
Waarbij nieuwvaatvorming van bloedvaatjes kan optreden. Deze nieuwe bloedvaten zijn zeer broos en kunnen gemakkelijk bloedingen in het glasvocht binnen in het oog veroorzaken.

Het risico van het krijgen van een retinopathie neemt toe met de duur dat de suikerziekte bestaat. Regelmatige oogcontroles door optometrist of oogarts is dan ook noodzakelijk om mogelijke blindheid te voorkomen.

Onderzoek Diabetes Mellitus

Tijdens dit onderzoek wordt er gedruppeld met pupil verwijdende druppels. Houdt er rekening mee dat u mogelijk na het onderzoek enkele uren wazig ziet en dus niet mag auto rijden. Wij adviseren daarom iemand mee te nemen en een zonnebril te dragen. Het onderzoek duurt 60 minuten.

Er wordt bij het onderzoek het volgende uitgevoerd:
visus, mydriaticum, netvliesfoto, applanatie tonometrie, hoornvlies, voorste oogkamer, iris, ooglens, glasvocht, oogzenuw, macula, perifere netvlies, diagnose, rapport.

kosten onderzoek (1e consult)                  : Prijs  79,00 euro
ieder herhaalconsult binnen het jaar      : Prijs  39,50 euro
brief doorverwijzing huisarts/oogarts    : Prijs  10,00 euro