Vlekken en Flitsen

scroll naar beneden

Vlekken

Troebelingen die in het gezichtsveld bewegen, worden door veel mensen gezien. Niet altijd vallen deze troebelingen op. Tegen een lichte achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker. Ook bij zonlicht en bij vermoeidheid/inspanning kunnen de vlekjes meer opvallen. Het glasvocht (ook wel glasachtig lichaam genoemd) is een gelei die het grootste gedeelte van het oog opvult. Het zit achter de ooglens. Normaal glasvocht laat lichtstralen ongehinderd door naar het netvlies. Wanneer zich troebelingen voordoen in het glasvocht, geven die een schaduw op het netvlies. Dit kan in allerlei vormen worden waargenomen: puntjes, cirkels, spinnenwebben.

  • De meest voorkomende oorzaak is veroudering. Er ontstaat verdichting in het glasvocht. Bijziende mensen hebben hiervoor meer aanleg. Hoewel deze glasvochttroebelingen hinderlijk kunnen zijn, is het een onschuldige aandoening.
  • Wanneer dit gepaard gaat met lichtflitsen, kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn. Oogheelkundig onderzoek is dan nodig.
  • Ook bij een ontsteking in het oog (uveitis) kunnen bewegende vlekjes worden gezien.
  • Bij suikerziekte kan bloed in het glasvocht komen, wat ook als vlekjes wordt waargenomen. Dit kan plotseling gebeuren.

Flitsen

Dit loslaten van het glasvocht gaat soms gepaard met lichtflitsen, net of een TL-lamp aan en uitgaat. Ook dit gaat meestal vanzelf weer over. Als de lichtflitsen aanhouden en gepaard gaan met veel zwarte vlekjes is onderzoek nodig. Lichtsensaties die zich als gekartelde lijnen uitbreiden, meestal in beide ogen tegelijk en 10 à 30 minuten duren, worden waarschijnlijk door migraine veroorzaakt. Zeker wanneer dit gevolgd wordt door hoofdpijn. Dit kan ook optreden zonder hoofdpijn. De flitsen duren dan ook 10 à 30 minuten, soms gevolgd door gezichtsveldverlies. Dit heet dan “oogmigraine”.

Sommige mensen hebben last van flitsen bij de overgang van licht naar donker (met name op oudere leeftijd) zonder dat hier een oorzaak voor gevonden kan worden. Soms blijven flitsen met dezelfde regelmaat voorkomen zonder dat daar een oorzaak voor wordt gevonden. Als er een verandering of toename van de flitsen ontstaat, neemt u dan contact op met uw oogarts.

Bij plotselinge ontstane troebelingen neem dan direct contact op met de huisarts of optometrist. Deze kunnen vaststellen of spoedverwijzing naar de oogarts nodig is.

Onderzoek vlekken en flitsen

Tijdens dit onderzoek wordt er gedruppeld met pupil verwijdende druppels. Houdt er rekening mee dat u mogelijk na het onderzoek enkele uren wazig ziet en dus niet mag auto rijden. Wij adviseren daarom iemand mee te nemen en een zonnebril te dragen. Het onderzoek duurt 60 minuten. Hier zijn kosten aan verbonden.

Er wordt bij het onderzoek het volgende uitgevoerd:
visus, mydriaticum, netvliesfoto, applanatie tonometrie, hoornvlies, voorste oogkamer, iris, ooglens, glasvocht, oogzenuw, macula, perifere netvlies, diagnose, rapport.

Bent u verhinderd of heeft u niet tijdig uw afspraak geannuleerd (24 uur van tevoren), dan zijn wij genoodzaakt kosten in rekening te brengen.