Skip to main content

Boven de 40? Laat je ogen eens checken!

Wilt u het originele sneeker-nieuwsartikel lezen? Klik dan hier

Veel mensen gaan twee keer per jaar naar de tandarts. We worden vanaf ons dertigste voor verschillende bevolkingsonderzoeken opgeroepen. Maar onze ogen vergeten we vaak. Dit terwijl zien één van de belangrijkste zintuigen is.

De gezondheid van de ogen kan je veel vertellen over jouw zicht. Er zijn een aantal aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat men het zicht verliest. Ongeveer 50% van dit verlies had voorkomen kunnen worden. Op tijd je ogen laten controleren is dus geen overbodige luxe.

Vanaf ons veertigste neemt de kans op oogaandoeningen significant toe. Diabetici hebben sowieso meer oogcontroles nodig, in verband met een hoger risico hierop. Het is dan ook helemaal geen gek idee, om eens de ogen te laten checken. En niet alleen een oogmeting. Nee, juist de gezondheid van de ogen laten meten.

Optometristen meten niet alleen de oogsterkte. Maar ook de oogdruk wordt gemeten en netvlies wordt bekeken. Er vindt altijd eerst een intake plaats. Optometristen hebben een 4- jarige hbo-studie gevolgd en zijn BIG geregistreerd. Ze hebben geleerd de gezondheid van en ín het oog te kunnen bepalen. En zo mogelijke (beginnende) oogziektes op te sporen. Ze staan tussen de huisarts en oogarts in. Je kunt direct een afspraak maken voor een intake. Er is geen verwijzing nodig.

Gelukkig zijn er steeds meer optometristen buiten het ziekenhuis aan het werk in een optiekzaak. Je hoeft dus niet het ziekenhuis in, om je ogen te laten controleren. Bijvoorbeeld bij Dikhoff&Schurer Opticiens in Sneek. Hier zijn twee optometristen in dienst. Zij kunnen oogziektes, zoals glaucoom, ontdekken en je direct doorsturen naar een oogarts. Ook zijn ze de specialist op het gebied van droge ogen.

Hieronder staan de belangrijkste klachten waarbij een optometrist kan helpen:

  • hoofdpijnklachten
  • dubbel of wazig of vlekjes zien
  • droge ogen
  • boven de veertig en een sterkte meer dan +6.00 of -6.00 dpt
  • glaucoom in de familie?
  • Diabetes
  • Lichtflitsen of plotseling zichtverlies

Herken of heb je één van de punten hierboven, neem dan contact op met een optometrist.
Want hoe eerder je klachten laat behandelen, hoe minder last ze in de toekomst geven.
Aan een optometrisch onderzoek zijn kosten verbonden. 

Dikhoff & Schurer opticiens
Julianastraat 55
8601GP, Sneek
0515 – 417 947
info@dikhoffschureropticiens.nl
www.dikhoffschureropticiens.nl